Overzicht & Uitleg verschillende soorten behang

Materiaal Zelfklevend behang

Zelfklevende Behangcirkels; GEEN banen plakken!

Zelfklevend Behang is gemaakt van een zelfklevend polyester. Dit maakt het plakken heel eenvoudig. Het zelfklevende behang is ook nog eens kreuk- en bubbelvrij aan te brengen op elke gladde ondergrond en herpositioneerbaar (afhankelijk van de ondergrond) dankzij de acryl-lijmlaag. Daarnaast is het materiaal glad en krult het niet.  De zelfklevende muurcirkel is bovendien waterbestendig en nagenoeg scheurvast, terwijl de speciale lijmlaag niet hard-hechtend is. Daardoor tast het onderliggende verflagen of behang niet aan.

Let op: De zelfklevende behangcirkel hecht niet als de gebruikte muurverf siliconen bevat.

Tips bij het plakken: Laat net in de verf gezette wanden minimaal twee weken drogen. Zorg dat de temperatuur van de ondergrond en omgeving tussen de 10 en 32 graden is wanneer je de behangcirkel aan wilt brengen. Het is van belang dat de ondergrond droog, schoon en vetvrij is voor een optimale hechting.

Basic Wall behang

Plus- en minpunten in het kort

 • Brandvertragend, dus geschikt voor openbare ruimtes. Brandcertificaat B1
 • Dankzij grijze achterkant schijnt de ondergrond niet door
 • Vuil- en waterafstotend, dus makkelijk schoon te maken
 • Glanzende toplaag kan een lichte schittering geven
 • Moeilijk te recyclen door combinatie van materialen
 • De print met UV-inkten heeft een tijdelijke sterke geur

Basic Wall Behang materiaalomschrijving

Kies je voor Basic Wall Behang dan kies je voor behang uit één rond stuk! Dit betekent dat je geen behang banen hoeft te plakken.

Basi Wall behang is gemaakt van 370 gr./m² polyester met een toplaag van PVC. Dit behang heeft een matte uitstraling, een licht gestructureerde toplaag en een intensieve kleurkracht.

Door de licht grijze achterzijde is eventueel kleurverschil met de achtergrond niet zichtbaar. Je kunt het materiaal daarom op gekleurde achtergronden plaatsen, zonder dat dit doorschijnt op de prints.

Het materiaal is kreukvrij dankzij de sterke toplaag

De toplaag is waterafstotend en biedt een goede bescherming tegen oppervlakte beschadigingen en vlekken.

Wil je nog groter dan 195cm? Vraag dan naar de mogelijkheden. Airtex kan namelijk nog veel groter!

BEHANGLIJM: Je verbruikt ongeveer 1 liter per 4 tot 7 m2. Dit is ook afhankelijk van de ondergrond. Voor deze behangsoorten adviseren we de Medium behanglijm. Deze lijm hoeft je niet te mengen, je kunt het meteen toepassen op de muur. Voor niet absorberende en moeilijk te verwerken ondergronden gebruik je behanglijm high. 

Airtex behang

Plus- en minpunten in het kort

 • Brandvertragend, dus geschikt voor openbare ruimtes.  Brandcertificaat B1
 • Dankzij grijze achterkant schijnt de ondergrond niet door
 • Airtex scheurt niet, het behang kreukt niet, bevat geen krassen en is zeer gemakkelijk schoon te maken. Airtex fotobehang bestaat uit een geweven polyester doek met een PVC-coating. Een stevig fotobehang van 350 gr/m2. Vuil- en waterafstotend, dus makkelijk schoon te maken
 • PVC toplaag. Dit behang heeft een matte uitstraling, een licht gestructureerde toplaag en een intensieve kleurkracht.
 • Moeilijk te recyclen door combinatie van materialen
 • De print met UV-inkten heeft een tijdelijke sterke geur

Airtex Behang materiaalomschrijving

Kies je voor Airtex Behang dan kies je voor behang uit één rond stuk! Dit betekent dat je geen behang banen hoeft te plakken.

Airtex behang is gemaakt van 330 gr./m² polyester met een toplaag van PVC. Dit behang heeft een matte uitstraling, een licht gestructureerde toplaag en een intensieve kleurkracht.

Door de licht grijze achterzijde is eventueel kleurverschil met de achtergrond niet zichtbaar. Je kunt het materiaal daarom op gekleurde achtergronden plaatsen, zonder dat dit doorschijnt op de prints.

Het materiaal is kreukvrij dankzij de sterke toplaag

De toplaag is waterafstotend en biedt een goede bescherming tegen oppervlakte beschadigingen en vlekken.

Wil je nog groter dan 195cm? Vraag dan naar de mogelijkheden. Airtex kan namelijk nog veel groter!

BEHANGLIJM: Je verbruikt ongeveer 1 liter per 4 tot 7 m2. Dit is ook afhankelijk van de ondergrond. Voor deze behangsoorten adviseren we de Medium behanglijm. Deze lijm hoeft je niet te mengen, je kunt het meteen toepassen op de muur. Voor niet absorberende en moeilijk te verwerken ondergronden gebruik je Behanglijm High.

Let op:

 • Heb je een behangcirkel eenmaal opgeplakt, dan kan deze niet retour. 
 • Heb je de behangcirkel bevestigd op een muur met structuur, dan is dit naar eigen inzicht en risico. De hechting kan dan minder zijn, omdat de hechting alleen plaats vind op de bovenste laag van de structuur.

 

Wat houdt de B1 certificering in? 

Bij steeds meer toepassingen worden hogere eisen gesteld aan brandveiligheid.

Hierbij gaat het vooral om interieurtoepassingen in de openbare ruimte, zoals scholen, ziekenhuizen of beurzen.

In dit artikel leggen we uit welke verschillende brandcertificeringen er zijn en welke classificaties er binnen die brandcertificeringen zijn.

Het Deutsches Institut für Norming (DIN) is het Duitse instituut die de eisen voor brandveiligheid van materialen die binnen Europa te verkrijgen zijn heeft opgesteld, de zogenaamde DIN 4102-1 classificatie.

Afhankelijk van de reactie bij brand worden materialen in een bepaalde klasse ingedeeld.

Klasse A zijn niet brandbare materialen die in onze markt eigenlijk niet voorkomen. Klasse B materialen zijn daarentegen steeds meer te vinden, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen moeilijk ontvlambaar (B1), normaal ontvlambaar (B2) en ontvlambaar (B3).

De DIN EN 13501-1 is de Europese testnorm voor materiaalgedrag bij brand.

Bij deze classificatie worden meer klassen gebruikt dan in de DIN 4102-1, hoewel verschillende klassen wel parallel naast elkaar gebruikt kunnen worden.

In deze classificering wordt ook gekeken naar rookontwikkeling (s) en druppelen van brandende deeltjes (b), waarbij een lager getal achter de letter duidt op een betere brandveiligheid. A, B en C klassen zijn niet- en moeilijk ontvlambare materialen, D, E en F zijn normaal ontvlambare en ontvlambare materialen.

Tenslotte wordt in Frankrijk, Luxemburg en België een test met de naam "Brûleur Électrique" uitgevoerd, volgens de NFP 92503 M1. Het is voor een materiaal moeilijker om aan een M1 certificering te voldoen dan aan een B1 certificering.

De indeling van materialen naar brandveiligheid wordt in onderstaande tabel schematisch weergegeven: 

Brandreactie Brandcertificering DIN EN 13501-1 Brandcertificering DIN 4102-1
Niet brandbaar A1 / A2-s1, d0  A1 & A2 
Moeilijk ontvlambaar B, C-s1, d0 / A2, B, C-s2, d0 / A2, B, C-s3, d0 / A2, B, C-s1, d1 / A2, B, C-s1, d2 / A2, B, C-s3, d2 B1 
Normaal ontvlambaar D-s1, d0 / D-s2, d0 / D-s3, d0 / D-s1, d0 / D-s1, d2 / D-s2, d2 / D-s3, d2 / E / E-d2 B2 
Ontvlambaar F B3 

Contactformulier