Behangcirkels met B1 certificering

Behangcirkels met B1 certificering

Wat houdt de B1 certificering in? 

Bij steeds meer toepassingen worden hogere eisen gesteld aan brandveiligheid.
Hierbij gaat het vooral om interieurtoepassingen in de openbare ruimte, zoals scholen, ziekenhuizen of beurzen.
In dit artikel leggen we uit welke verschillende brandcertificeringen er zijn en welke classificaties er binnen die brandcertificeringen zijn.

 

Het Deutsches Institut für Norming (DIN) is het Duitse instituut die de eisen voor brandveiligheid van materialen die binnen Europa te verkrijgen zijn heeft opgesteld, de zogenaamde DIN 4102-1 classificatie.

Afhankelijk van de reactie bij brand worden materialen in een bepaalde klasse ingedeeld.

Klasse A zijn niet brandbare materialen die in onze markt eigenlijk niet voorkomen. Klasse B materialen zijn daarentegen steeds meer te vinden, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen moeilijk ontvlambaar (B1), normaal ontvlambaar (B2) en ontvlambaar (B3).

De DIN EN 13501-1 is de Europese testnorm voor materiaalgedrag bij brand.

Bij deze classificatie worden meer klassen gebruikt dan in de DIN 4102-1, hoewel verschillende klassen wel parallel naast elkaar gebruikt kunnen worden.

In deze classificering wordt ook gekeken naar rookontwikkeling (s) en druppelen van brandende deeltjes (b), waarbij een lager getal achter de letter duidt op een betere brandveiligheid. A, B en C klassen zijn niet- en moeilijk ontvlambare materialen, D, E en F zijn normaal ontvlambare en ontvlambare materialen.

Tenslotte wordt in Frankrijk, Luxemburg en België een test met de naam "Brûleur Électrique" uitgevoerd, volgens de NFP 92503 M1. Het is voor een materiaal moeilijker om aan een M1 certificering te voldoen dan aan een B1 certificering.

De indeling van materialen naar brandveiligheid wordt in onderstaande tabel schematisch weergegeven: 

Brandreactie Brandcertificering DIN EN 13501-1 Brandcertificering DIN 4102-1
Niet brandbaar A1 / A2-s1, d0  A1 & A2 
Moeilijk ontvlambaar B, C-s1, d0 / A2, B, C-s2, d0 / A2, B, C-s3, d0 / A2, B, C-s1, d1 / A2, B, C-s1, d2 / A2, B, C-s3, d2 B1 
Normaal ontvlambaar D-s1, d0 / D-s2, d0 / D-s3, d0 / D-s1, d0 / D-s1, d2 / D-s2, d2 / D-s3, d2 / E / E-d2 B2 
Ontvlambaar F B3 
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.